Με πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών καθώς και άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος φοιτητικών ομάδων και συλλόγων.

Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν φοιτητικές ομάδες με πολλαπλές δραστηριότητες. Επιστημονικές- θεματικές, πολιτιστικές και αθλητικές. Ομάδες που αποτελούν πυρήνες ζωής, επιστημονικής έκφρασης  και πολιτισμού για το Πανεπιστήμιο  και για τις τοπικές κοινωνίες των πόλεων που στεγάζεται.

Η τρέχουσα πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας.

Η συγκυρία είναι πρωτόγνωρη για όλους μας.

Θα αξιοποιήσουμε  όλες της δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και  θα προσπαθήσουμε να υπερβούμε τις δύσκολες συνθήκες, ώστε η επικοινωνία μας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται οι ακόλουθες θεματικές και πολιτιστικές ομάδες και σύλλογοι:

Aerospace Research Engineering  

Η ομάδα ASPiRE (Aerospace Research Engineering) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από ένα σύνολο φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πλέον αποτελεί την επίσημη ερευνητική ομάδα αεροδιαστημικών εφαρμογών του πανεπιστημίου.

https://aspire.uowm.gr/


CODE+

H ομάδα του εργαστηρίου CODE+ (Computational Design and Digital Fabrication) μέσα από την εκπαιδευτική και ερευνητική της διάσταση ενσωματώνει όλες τις νέες διαδικασίες και τεχνολογίες που εκφράζουν τη σύγχρονη προσέγγιση στο design.

Υπολογιστικός σχεδιασμός, τρισδιάστατη εκτύπωση προϊόντων (3D Printing), τρισδιάστατη σάρωση αντικείμενων (3D Scanning), τεχνικές πρωτοτυποποίησης (prototyping/ modelmaking) και διαδικασίες design thinking είναι μερικά από τα πεδία έρευνας και εφαρμογής που αποσκοπούν στην εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής κοινότητας και στη διασύνδεση αυτής με τον ευρύτερο χώρο του design.

https://codeplus.uowm.gr/


DMCTeam

Η ομάδα επικοινωνίας δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από τον Νοέμβριο του 2017 και φιλοδοξεί να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διαχείριση ολοκληρωμένων επικοινωνιακών εκστρατειών για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, με έμφαση στα ψηφιακά εργαλεία.

https://dmcteam.cdm.uowm.gr/


ESN UOWM

To ESN αποτελεί παράρτημα του ESN International, του μεγαλύτερου εθελοντικού φοιτητικού οργανισμού της Ευρώπης με 500+ παραρτήματα σε 40 χώρες της Ευρώπης. Στόχος του είναι η υποστήριξη των εισερχόμενων και εξερχόμενων φοιτητών του προγράμματος Erasmus. Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στην φράση Students helping students. Ο σύλλογος οργανώνει πολιτιστικές-ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκδρομές και άλλα events.


IEEE  Student Branch

Κοζάνη: Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Είναι το φοιτητικό παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers IEEE).

Το IEEE Student Branch είναι ο πρώτος κλάδος που σχηματίστηκε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ο 6ος στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το έτος 2010. Στόχος του να ενισχύσει την τεχνολογική αίσθηση και τις ικανότητες των φοιτητών μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμοί, διασκέψεις και εκθέσεις.

http://ieee.uowm.gr

Καστοριά: Τμήμα Πληροφορικής

Το φοιτητικό  παράρτημα του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στη Καστοριά στεγάζεται στο Ερευνητικό Εργαστήριο Πληροφορικής.


IAESTE

Η IAESTE είναι μία διεθνής, μη κυβερνητική,  ανεξάρτητη οργάνωση ανταλλαγής φοιτητών τεχνικών κλάδων για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 1948 στο Imperial College London, και σήμερα έχει ενεργό παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες. Στην Ελλάδα υπάρχουν τοπικές επιτροπές σε τέσσερις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Κοζάνη.

Συμμετέχουν κορυφαία πανεπιστήμια και εταιρίες όπως ETH,EMPA, TU München, TU Dresden, Imperial, Volvo, Skoda, Electrolux.

https://iaeste.org/


Formula Student UOWM

Η Formula  Student ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά του Οργανισμού Society of Automotive Engineers (SAE) ο οποίος και συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας των αγώνων αυτών το 1981.

Η Ομάδα  σχεδίασε και κατασκεύασε τον «Δαίδαλο»  το μονοθέσιο με τον αριθμό 76  και συμμετέχει  κάθε χρόνο με το  Daedalus Evo στον διαγωνισμό Formula SAE.


UOWM Security Team 

Η ομάδα Security Team του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ασχολείται με την έρευνα, μελέτη και υλοποίηση μοντέρνων συστημάτων και τεχνικών ψηφιακής ασφάλειας με στόχο την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και την προστασία υποδομών και δικτύων.

https://security.ece.uowm.gr/


Typhoon MotoRacing

Η ομάδα Tyφoon MotoRacing UoWM ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014 από πρωτοβουλία φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός της ομάδας, η σχεδίαση, μελέτη και ανάπτυξη μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας τύπου Moto3.

Η ομάδα ξεκίνησε δυναμικά θέτοντας ως στόχο την αναζήτηση της απαραίτητης βιβλιογραφίας και την εκμάθηση.κατάλληλων λογισμικών, απαραίτητα για την

Έχει σχεδιάσει μια αγωνιστική μοτοσικλέτα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Moto3, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του διαγωνισμού MotoStudent, που λαμβάνει μέρος, και εστιάζοντας κυρίως στην πλευρά της ασφάλειας.

https://typhoonmotoracing.com/


Hyperion Robotics

Η Hyperion Robotics είναι η ομάδα ρομποτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ιδρύθηκε το 2014 και ο κύριος στόχος της είναι να αναπτύξει  τη ρομποτική και τις εφαρμογές της. Συμμετέχει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει λάβει πολλές διακρίσεις.

https://robotics.uowm.gr/


Game Development

 Η ομάδα Ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών “SPINNING TOP STUDIOS” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2017. Σκοπός της ομάδας είναι η ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιότητων στον τομέα αυτό.


Just Radio – Σύλλογος Ραδιοφωνικού Φοιτητικού Σταθμού

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι από τους πρώτους πανεπιστημιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα. «Βασικά Καλησπέρα σας», «Χαμηλοί Τόνοι», «Deep Trip», «Riff Raff» είναι μερικές από τις εκπομπές τους, πολύ μουσική, live Dj set, πρωινή ενημέρωση, αφιερώσεις και συνεχής επικοινωνία μέσω chat, με την ενέργεια του σταθμού να είναι ανεξάντλητη. Οι ομάδα του «Just Radio» διοργανώνει το μουσικό φεστιβάλ «Just Radio Festival» με μπάντες απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και τα γνωστά Just Parties.


Αθλητικές Ομάδες

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής χρονιάς οι δραστηριότητες του Πανεπιστημιακών Αθλητικών εγκαταστάσεων, στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που φιλοξενούν το Πανεπιστήμιο, είναι πλούσιες σε όλα τα αθλήματα. Στα ομαδικά αθλήματα διοργανώνονται κάθε χρόνο φοιτητικά τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και πιγκ πογκ.

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία,  υπάρχουν εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου αλλά και  κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ με σύγχρονο παρκέ, τραπέζια πιγκ-πογκ, διάδρομοι και αίθουσες με όργανα γυμναστικής.


Αλλόγλωσσοι Φοιτητές –  Ομάδα Ανάγνωσης

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και φοιτητές ERASMUS διαβάζουν νεοελληνική ποίηση στη μητρική τους γλώσσα. Κάθε χρόνο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, διοργανώνεται  η εκδήλωση  “Ποίηση στη μητρική μου γλώσσα”.


ΑμφιΘέατρο – Θεατρική Ομάδα

Στόχος της θεατρικής ομάδας είναι η πρακτική εκπαίδευση σε βασικές θεατρικές αρχές μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, των αυτοσχεδιασμών και ασκήσεων. Το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης πραγματοποιείται στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους. Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης οι φοιτητές “μυούνται” στην τέχνη από επαγγελματία σκηνοθέτη και λαμβάνουν μέρος  στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης  μοιράζοντας τη φρεσκάδα τους σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.


Ομάδα Εθελοντών Φοιτητών “Ο Ξενοφών”

Η Ομάδα δημιουργήθηκε από φοιτητές του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέλος της ομάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε φοιτητής ή φοιτήτρια που επιθυμεί να συμμετέχει εθελοντικά σε κεντρικές δράσεις που οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο.


Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Φοιτητών

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Φοιτητών σε συνεργασία με το “Μποδοσάκειο” Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, το “Μαμάτσειο” Νοσοκομείο Κοζάνης και τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης, διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες.

Κύριος στόχος της φοιτητικής ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την αξία της αιμοδοσίας.


Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών

Με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της Ποντιακής παράδοσης και του  πολιτισμού, της ανάδειξης της ποντιακής ιστορίας, λαογραφίας,  διαλέκτου και μουσικής ο σύλλογος δραστηριοποιείται στους παραπάνω τομείς με πλήθος δράσεων και  εκδηλώσεων.

Σύλλογοι Ποντίων φοιτητών υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην  Καστοριά  “Ακρίτες”, Κοζάνη και Φλώρινα “Η παράδοση”.


Μουσική Ομάδα

Είναι η ομάδα που “φιλοξενεί” τις μουσικές ανησυχίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για τη μουσική, ενώνονται με στόχο την προώθηση μουσικών και συγκροτημάτων του Πανεπιστημίου.


Ομάδα Εθελοντών Φοιτητών Τμήματος Μαιευτικής

Η ομάδα εθελοντών του τμήματος Μαιευτικής είναι νεοσύστατη. Τα τελευταία χρόνια ο εθελοντισμός των φοιτητριών και φοιτητών του τμήματος έχει καθιερωθεί ως θεσμός που συμβάλει στην επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων  που πραγματοποιούνται στην Πτολεμαΐδα, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές δράσεις κ.α.


Χορός (Latin)- Ομάδα Χορού

Ο χορός είναι μια συζήτηση του σώματος με αλληλουχία κινήσεων… Αυτό λένε οι φοιτητές της ομάδας latin. Ο καθένας από εμάς μπορεί να χορέψει, εάν έχει διάθεση και ανοιχτό μυαλό. Το σώμα μας είναι το εργαλείο μας, αλλά το μυαλό και η ψυχή οι κινητήριες δυνάμεις μας. Η ομάδα προτρέπει:“Ελάτε να κυλιστούμε, να συρθούμε, να στροβιλιστούμε, να πηδήξουμε, να γειωθούμε, να αναποδογυρίσουμε, να στηριχτούμε, να λυγίσουμε, να ανοίξουμε, να γίνουμε ελαστικοί και ευέλικτοι, να ακολουθήσουμε κανόνες, να τους σπάσουμε , να αυτοσχεδιάσουμε και κυρίως να ευχαριστηθούμε!”


Φοιτητικοί Σύλλογοι

Σε κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου δραστηριοποιούνται φοιτητικοί σύλλογοι. Σκοπός των Συλλόγων είναι η συσπείρωση και οργάνωση των φοιτητών του Τμήματος για τη μελέτη και επίλυση των προβλημάτων τους και την επίτευξη των στόχων του Συλλόγου, μέσα σε ένα πνεύμα ελεύθερου δημοκρατικού διαλόγου και ελεύθερης διακίνησης, διαμόρφωσης και αντιπαράθεσης ιδεών.

Με εσωτερικές διαδικασίες εκλέγονται εκπρόσωποι των φοιτητών που συμμετέχουν:

  • Στη Γενική Συνέλευση Σχολής
  • Στην Κοσμητεία της Σχολής
  • Στη Συνέλευση του τμήματος
  • Σε διάφορες επιτροπές της Σχολής και του Τμήματος, που συστήνονται για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής.

Ο κατάλογος με τους Συλλόγους- Ομάδες των φοιτητών επικαιροποιείται συνεχώς.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Αλεξία Αντωνιάδου

Υπεύθυνη φοιτητικών ομάδων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

E-mail: aantoniadou@uowm.gr

Τηλέφωνο: 2461068279