Η φοιτητική ζωή αποτελεί μία περίοδο ορόσημο στη ζωή ενός ανθρώπου, μία περίοδος η οποία χαράσσεται στη μνήμη του καθενός με τα πιο ζωηρά χρώματα. Η επιλογή του Ιδρύματος για τον εν δυνάμει φοιτητή, αποτελεί μία απόφαση σημαντική για ποικίλους λόγους. Το ερώτημα που γεννάται σε έναν υποψήφιο φοιτητή, είναι εύλογο.

Γιατί να επιλέξω το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας;

Αρχικά, λόγω της υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής δραστηριότητας που παρέχεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηριακές υποδομές είναι άρτια εξοπλισμένες. Σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται η Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης, η οποία θα φιλοξενήσει την Πολυτεχνική Σχολή και δρομολογήθηκε η κατασκευή  της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, έργα πνοής , που θα ανεβάσουν ακόμη υψηλότερα το επίπεδο των κτηριακών  υποδομών.

Επιπλέον και οι πέντε πόλεις που εδράζει το Πανεπιστήμιο είναι πόλεις με  μηδενική εγκληματικότητα, παρέχοντας ασφάλεια, στους φοιτητές και στις οικογένειες αυτών.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία Περιφέρεια με έντονη πολιτισμική δράση και μακρά λαογραφική και ηθογραφική κουλτούρα κι έτσι ο μελλοντικός φοιτητής μπορεί ν’ αναπτύξει τις δεξιότητές του εντός και εκτός των τειχών του Πανεπιστημίου. Η έντονη αυτή δραστηριότητα, αποτυπώνεται και στην πληθώρα φοιτητικών συλλόγων μέσα στο Πανεπιστήμιο,   που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων με ενασχολήσεις που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Ιδρύματος αλλά και διαφόρων εκφάνσεων των Τεχνών και του αθλητισμού.

Στις πόλεις που εδράζουν οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , πραγματοποιούνται πληθώρα πολιτισμικών γεγονότων με κορυφαίες την Αποκριά της Κοζάνης, τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, τα Πρέσπεια στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών,  τις φωτιές στη Φλώρινα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου επίσης στη Φλώρινα και πολλές άλλες.

Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, γεωγραφικά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου οι οδικές αποστάσεις εκμηδενίζονται λόγω της άμεσης σύνδεσης με την Εγνατία και Ιόνια Οδό. Επίσης υπάρχει αερολιμένας στην πόλη της Κοζάνης, με συχνά δρομολόγια προς και από την πόλη της Αθήνας και φυσικά υπεραστικά ΚΤΕΛ, με συχνά δρομολόγια  προς και από τις περισσότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ένα άλλο κίνητρο είναι οι φυσικές ομορφιές της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάρχουν πανέμορφοι προορισμοί για να επισκεφτεί κανείς. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενδείκνυται για χειμερινό τουρισμό, λόγω της γαιομορφίας της περιοχής με αρκετά χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινούς προορισμούς, αλλά και για εναλλακτικό τουρισμό λόγω της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και την πληθώρα ποταμών και λιμνών.

Ένα ακόμη προνόμιο ενός Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσωπική επαφή με τους καθηγητές  με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ουσιαστικότερης και εποικοδομητικής  σχέσης μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών. Αυτό συντείνει στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και της συμμετοχικότητας των φοιτητών.

Και φυσικά επειδή από τη φοιτητική ζωή δεν μπορεί να λείπει η διασκέδαση και σε αυτό τον τομέα ο φοιτητής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας θα   μείνει απόλυτα ικανοποιημένος.