Εγκαταστάσεις

Οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατανέμονται σε πέντε πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα). Η κεντρική Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στην περιοχή Κοίλα Κοζάνης και στεγάζει την Πρυτανεία του Ιδρύματος, τις διοικητικές υπηρεσίες, τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, 2 από τα 5 τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, τη βιβλιοθήκη και το πανεπιστημιακό γυμναστήριο. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται η φοιτητική εστία και ένα από τα δύο φοιτητικά εστιατόρια της πόλης.

Έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής είναι η Κοζάνη. Τα Τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Χημικών Μηχανικών λειτουργούν μέσα στην πόλη της Κοζάνης σε εγκαταστάσεις παραχωρημένες από το Δήμο ή ενοικιαζόμενες. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στεγάζεται στην οδό Σιαλβέρα και Μπακόλα, όπου βρίσκονται η γραμματεία του Τμήματος, οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τα γραφεία του διδακτικού προσωπικού. Στο ίδιο κτήριο γίνονται και τα θεωρητικά μαθήματα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα του Τμήματος διεξάγονται στο κτήριο στην Οδό Αργυροκάστρου 13.

Οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, η γραμματεία και τα γραφεία του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών βρίσκονται στην οδό Καραμανλή και Λυγερής, όπου στεγάζεται και η βιβλιοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων λειτουργούν στην κεντρική Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Κοίλα Κοζάνης. Όλα τα Τμήματα διαθέτουν σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές στις οποίες διεξάγεται έρευνα αιχμής.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών αποτελείται από 7 Τμήματα από τα οποία τα 4, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξής και Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης. Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής  Επιστήμης λειτουργούν στα Γρεβενά, στο 6ο χλμ Παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών Κοζάνης, ενώ το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα). Φοιτητικά εστιατόρια λειτουργούν και στις 3 πόλεις στις οποίες υπάρχουν Τμήματα της Σχολής, ενώ οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται στις πόλεις των Γρεβενών και της Κοζάνης.

Στην πόλη της Φλώρινας εδρεύουν οι Σχολές Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καλών Τεχνών καθώς και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Η Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (3ο χιλιόμετρο Φλώρινας-Νικης) αποτελείται από 4 Τμήματα εκ των οποίων το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσής, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Ψυχολογίας λειτουργούν στη Φλώρινα ενώ το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα). Εντός του κτηρίου της Σχολής, υπάρχει το φοιτητικό εστιατόριο και η βιβλιοθήκη. Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών εδρεύει στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα. Στο χώρο αυτό βρίσκονται το νεοκλασικό κτήριο της διοίκησης της Σχολής, το κεντρικό κτήριο, η φοιτητική εστία και το φοιτητικό εστιατόριο, η βιβλιοθήκη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών βρίσκονται στο 3ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Φλώρινας-Νίκης. Η Σχολή διαθέτει επίσης εργαστηριακούς και εκθεσιακούς χώρους στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών. Το νέο κτηριακό συγκρότημα της Σχολής πρόκειται να ανεγερθεί στο χώρο της υφιστάμενης Πανεπιστημιούπολης στη Φλώρινα και βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού.

Η Σχολή Θετικών Επιστημών εδρεύει στην Καστοριά (περιοχή Φούρκα) και αποτελείται από 2 Τμήματα, το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Πληροφορικής. Εντός του χώρου του Πανεπιστημίου λειτουργεί και το φοιτητικό εστιατόριο.

Έδρα της Σχολής Επιστημών Υγείας είναι η Πτολεμαΐδα. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή ΚΕΠΤΣΕ όπου λειτουργούν το Τμήμα Μαιευτικής και το Τμήμα Εργοθεραπείας.

Φοιτητικά εστιατόρια λειτουργούν σε όλες τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν 2 στην Κοζάνη (Πανεπιστημιούπολη και στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 20), 2 στη Φλώρινα (κτήριο Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών), εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Καστοριά και στα Γρεβενά και στην Πτολεμαΐδα. Φοιτητικές εστίες λειτουργούν στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης, στα Γρεβενά και στη Φλώρινα.

Πρόοδος εργασιών της νέας Πανεπιστημιούπολης στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, στην πόλη της Κοζάνης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English