Η Δυτική Μακεδονίας διαθέτει 2 αεροδρόμια που τη συνδέουν με την Αθήνα. Το αεροδρόμιο «Φίλιππος» στην Κοζάνη (http://www.ypa.gr/our-airports/kratikos-aerolimenas-kozanhs-filippos-kakzf) και το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» στην Καστοριά. (http://www.ypa.gr/our-airports/kratikos-aerolimenas-kastorias-aristotelhs-kakta)

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού (http://www.egnatia.eu/page/), καθιστά εύκολη, γρήγορη και ασφαλή την οδική σύνδεση όλων των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους κάθετους εθνικούς οδικούς άξονες.

Η Κοζάνη εκτός από το αεροδρόμιο διαθέτει σύγχρονο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ (https://www.ktelkozanis.gr/) που συνδέουν την πόλη με τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, καθώς και με τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκοινωνία μέσα στην πόλη πραγματοποιείται μέσω δημοτικών minibus (https://cityofkozani.gov.gr/diadromes-mini-bus). Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε τη χαρτογράφηση διαδρομών Α.Ε.Ι. Κοίλων και Α.Ε.Ι. Ζ.Ε.Π.:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1yleQb0mYKI6c1Ph1yfV_4QzXta-NDcY&usp=sharing

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1RYiJ7iG2lV_i8MqSyjSC7r9S3d2NZmM&usp=sharing

Επίσης, συννημένα στο τέλος της σελίδας θα βρείτε προγράμματα για:

  • Δρομολόγια από ΚΤΕΛ προς Κέντρο – Νοσοκομείο – ΑΕΙ (Κοίλα) – ΑΕΙ (ΖΕΠ)
  • Δρομολόγια από ΚΤΕΛ προς Κέντρο – Νοσοκομείο – ΑΕΙ (Κοίλα)
  • Δρομολόγια από ΑΕΙ (Κοίλα) προς Κοζάνη
  • Δρομολόγια από Πλατεία (Παύλου Μελά) προς ΑΕΙ (Κοίλα) – Νοσοκομείο

Καθημερινά δρομολόγια των ΚΤΕΛ εξυπηρετούν τη Φλώρινα συνδέοντάς τη με την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (https://www.dromologiaktel.gr/loc_dk/yperastika-ktel/60/yperastika-ktel-flwrinas.htm). Από και προς τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων κάθε μέρα (μέσω Έδεσσας ή μέσω Εγνατίας Οδού) ενώ υπάρχει και σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο πόλεις
(https://tickets.trainose.gr/dromologia/). Οι εσωτερικές μετακινήσεις της πόλης, από και προς το Πανεπιστήμιο, γίνονται με σύγχρονα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ Φλώρινας (Καπετάν Βαγγέλη 26 και 25ης Μαρτίου).

Η πρόσβαση στην Καστοριά είναι δυνατή είτε μέσω του εθνικού αεροδρομίου «Αριστοτέλης», που βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό είτε με καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων (Θεσσαλονίκη – Καστοριά : 1.40λ, Αθήνα – Καστοριά : 5.30λ, Ιωάννινα – Καστοριά : 1.30λ.) (https://www.ktel-kastorias.gr/).

Τα Γρεβενά απέχουν από Αθήνα 484χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 170χλμ, από τα Ιωάννινα 100χλμ και από τη Λάρισα 140χλμ. Από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών διέρχεται η Εγνατία Οδός, η οποία συνδέει όλη τη βόρεια Ελλάδα. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Γρεβενών (http://www.ktelgrevenon.gr) είτε με ιδιωτικό μέσο. Η μετακίνησή εντός της πόλης και τη μετάβαση στο χώρο του Πανεπιστημίου, γίνεται με αστικά λεωφορεία (https://www.ktelgrevenon.gr/dromologia).

Η Πτολεμαϊδα βρίσκεται στο κέντρο των τεσσάρων νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών. Η πρόσβαση στην πόλη γίνεται μέσω σύγχρονου οδικού δικτύου με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας. Καθημερινά δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ συνδέουν την πόλη με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρο ης χώρας (τηλέφωνο εκδοτηρίου εισιτηρίων 2463024417) ενώ ο διευρυμένος Δήμος Εορδαίας εξυπηρετείται με σύγχρονα αστικά λεωφορεία (http://www.astikoktelptolemaidas.gr/).