Τα “Ολύμπια εν Δίω” ανοίγουν φτερά για τη Δυτική Μακεδονία

Ανακοινώσεις

2015 11 20 olimpia in dion kai prytanis uowm

Κατά το πρότυπο της αρχαιότητας, που τα Ολύμπια εν Δίω είχαν εμβέλεια σε όλο το Μακεδονικό χώρο, η Οργανωτική Επιτροπή επισκέφθηκε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Α. Τουρλιδάκη και συζήτησε το πλαίσιο συνεργασίας του ανωτέρω Πανεπιστημίου με τον Διεθνή θεσμό.

Η Επιτροπή ενημέρωσε τον κ. Πρύτανη για την αναβίωση των Ολυμπίων εν Δίω που γίνεται στο αρχαίο θέατρο του Δίου με συμμετοχές θεατρικών, μουσικών και αθλητικών σχημάτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Τα ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ ήταν μια διοργάνωση που την ανέδειξε σε πανελλήνιο θεσμό ο Βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος Α’ (413-399 π.Χ.).

Σε κλίμα φιλικό και εποικοδομητικό τέθηκαν εξ’ αρχής οι βάσεις συνεργασίας και οι προτάσεις για την μετέπειτα σύμπραξη. Ο Πρύτανης κ. Τουρλιδάκης περιέγραψε τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου σχετικά με την παραπάνω συνεργασία που προοιωνίζεται ελπιδοφόρα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι γνωστό πως, εκτός από τις Πολυτεχνικές Σχολές, έχει και Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και Παιδαγωγικές Ακαδημίες, που μπορούν να συνεισφέρουν σε ειδικό πρόγραμμα συνεργασίας με τα ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ.

Για την υλοποίηση όποιων προγραμμάτων θα προηγηθεί υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής συμμετείχαν οι: Αθανάσιος Μπίντας – Πρόεδρος, η κα Μυράντα Παππά – Υπεύθυνη Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων ΔΙΔΕ Πιερίας, ο κ. Αντώνης Ευθ. Ράλλης – Αρχιτέκτων, η κα Δώρα Τσαχουρίδου – συνεργάτιδα Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων ΔΙΔΕ Πιερίας – Δημόσιες Σχέσεις «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Η κα Μ. Παππά μετέφερε τους χαιρετισμούς του Διευθυντή της ΔΙΔΕ Πιερίας Δρ. Ι. Καζταρίδη και ο κ. Α. Μπίντας τους χαιρετισμούς της κ. Σοφίας Μαυρίδου – Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας.

Τελικά η Επιτροπή προσκάλεσε τον κ. Πρύτανη και τους συνεργάτες του να επισκεφθούν την Πιερία και συγκεκριμένα το αρχαίο Δίον.

Στη συνέχεια η Επιτροπή επισκέφθηκε τη Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κα Ε. Δημοπούλου και συζήτησε τρόπους πιθανής συνεργασίας και συμμετοχής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στα ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ.

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα http://olympiobima.gr/ta-olympia-en-dio-anoigoyn-ftera-gia-ti-dytiki-makedonia

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English