Webinar με θέμα «Στρατηγικά ορυκτά και μέταλλα μέσα από την οπτική ενός Μηχανικού Ορυκτών Πόρων»

Συνέδρια/Εκδηλώσεις

Τα σεμινάρια του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων επανέρχονται για το μήνα Μάιο με εκλεκτούς προσκεκλημένους. Πρώτη συνάντηση, το Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 11π.μ., με εισηγητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Curtin της Αυστραλίας Δρ. Γεώργιο Μπαράκο και θέμα: «Στρατηγικά ορυκτά και μέταλλα μέσα από την οπτική ενός Μηχανικού Ορυκτών Πόρων».
Ο Δρ. Μπαράκος είναι λέκτορας στο Western Australia School of Mines του Curtin University στην Αυστραλία, ενώ υπήρξε ερευνητικός συνεργάτης στο Technical University Bergakademie Freiberg, της Γερμανίας από το 2017 έως τις αρχές του 2022.

Απέκτησε το δίπλωμα του από το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2005, καθώς και το μεταπτυχιακό του στην Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον από την ίδια σχολή. Το 2017 έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στην μεταλλευτική από το Technical University Bergakademie Freiberg, της Γερμανίας. Ο Δρ. Μπαράκος έχει εργαστεί για χρόνια τόσο στην ακαδημία όσο και στον βιομηχανικό κλάδο σαν επιβλέποντας μηχανικός σε λατομεία αδρανών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας υπαίθριων και υπόγειων έργων εκμετάλλευσης, στην επιλογή μεθόδων εκμετάλλευσης, στον τρισδιάστατο σχεδιασμό και την βελτιστοποίηση της παραγωγής, την εκτίμηση κόστους, την οικονομοτεχνική ανάλυση ενεργών και δυνητικών έργων εκμετάλλευσης και την ανάλυση της αγοράς κυρίως για στρατηγικά και κρίσιμα μέταλλα, με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Δρ. Μπαράκος συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως εξωτερικός συνεργάτης, ειδικός στην αξιολόγηση της κρισιμότητας ορυκτών πρώτων υλών για την Ευρώπη. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων, ενώ διατελεί και κριτής σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η εγγραφή στο σεμινάριο γίνεται μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

https://forms.gle/c9EyWLB57ayFEhTY8

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English