«Βγες από το κάδρο» – Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία

Δελτία Τύπου

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων έχει τη χαρά να συμμετέχει δυναμικά στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Αναπηρία «Βγες από το κάδρο» την οποία οργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» (ΕΥΔ ΠΔΜ), με αφορμή την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου).

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας, με τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027.

Το «Βγες από το κάδρο» ήταν μια ιδέα που προήλθε από το Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έχει αναλάβει την προβολή της εκστρατείας, και έχει τη σημασία της απελευθέρωσης από τα στερεότυπα. Η προτροπή «Βγες από το κάδρο» αφορά στο να βγούμε από το στερεοτυπικό πλαίσιο και να δημιουργήσουμε μια συμπεριληπτική και ισότιμη κοινωνία.

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την επιστημονική υποστήριξη όλης της δράσης. 

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Βγες από το κάδρο» περιλαμβάνουν:

  • Συζήτηση με θέμα «ΕΥΡΩΠΗ και ΑΝΑΠΗΡΙΑ», σε συνδιοργάνωση με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ (ΠΟΑμεΑ) Δυτικής Μακεδονίας, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν τα έργα στήριξης ΑμεΑ που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Μακεδονία, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν τα έργα στήριξης ΑμεΑ που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Μακεδονία μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής, ενώ θα γίνει και παρουσίαση των Παράλληλων Δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά έχει ως εξής:

10:30 – 11:00          Προσέλευση

11:00 – 11:30          Χαιρετισμοί

11:30 – 11:45      Παρουσίαση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων στήριξης Ατόμων με Αναπηρία, στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027

11:45 – 12:00          Παρουσίαση δράσεων ΕΣΑμεΑ

12:00 – 12:15          Το χρονικό τής μουσικοθεατρικής παράστασης «Μιξ Μαξ Μεξ»

12:15 – 12:45          Ενότητα «Άτομα με Αναπηρία και Προσβασιμότητα»

12:45 – 13:15          Ενότητα «Άτομα με Αναπηρία και Εκπαίδευση»

13:15 – 13:45          Ενότητα «Άτομα με Αναπηρία και Διαχείριση Κρίσεων»

13:45 – 14:00          Ανοιχτή Συζήτηση

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν με στοχευμένες τοποθετήσεις/παρουσιάσεις εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ), της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας (ΠΟΑμεΑ), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Κοζάνης, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

👌Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρέχεται διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

  • Θεατρική Παράσταση «Μιξ Μαξ Μεξ», η οποία θα ανέβει για 2 παραστάσεις, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.  Η παράσταση βασίζεται στο παραμύθι «Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ» του Λουίς Σεπούλβεδα και είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας του Κέντρου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Κιβωτός», με τη σύμπραξη του Σωματείου Ατόμων με Δυνητικές Ικανότητες, Γονέων και Φίλων ‘’Εν Δυνάμει’’, του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας «Ηλιαχτίδα», του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας (ΟΑΠΝ) του Δήμου Κοζάνης, του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας διοργανώθηκαν/διοργανώνονται οι παρακάτω δράσεις:

  • Προσομοίωση: Σεισμός στο Σχολείο,  την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00. Η δράση οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης και του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης/Τμήμα Αισθητικής Τέχνης. Αφορούσε την προσομοίωση συμβάντος έκτακτης ανάγκης (σεισμός) στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τού Καλλιτεχνικού Σχολείου, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο διαφυγής μαθητών και καθηγητών και το σενάριο απεγκλωβισμού μαθητών και μαθητών με αναπηρία από τον 1ο όροφο του Σχολείου. Μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητών, συμμετείχαν στη δράση αναλαμβάνοντας ρόλους εγκλωβισμένων μαθητών, ενώ μαθήτριες του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης/Τμήμα Αισθητικής Τέχνης έκαναν το εκπληκτικό μακιγιάζ των «εγκλωβισμένων» μαθητών.
  • Βιωματική Εκπαίδευση: Κυκλοφορώ στην πόλη,  την Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00. Η δράση οργανώνεται από το Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας με τη συμμετοχή του Ειδικού Σχολείου Εορδαίας και αφορά μετακίνηση με διαδραστικό τρόπο σε οδούς της πόλης, κάνοντας χρήση του οδικού δικτύου και των πεζοδρόμων σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, αποκτώντας βιωματική εμπειρία, αναδεικνύοντας τις υπάρχουσες συνθήκες προσβασιμότητας των ΑμεΑ και καταγράφοντας τυχόν αδυναμίες και προτάσεις βελτίωσης των υποδομών αυτών.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Βγες από το κάδρο» συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όλες οι δράσεις και υλικό ανεβαίνουν στους λογαριασμούς της εκστρατείας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

https://facebook.com/vgesapotokadro

https://www.instagram.com/vgesapotokadro/

Ψηφιακό ενημερωτικό φυλλάδιο: https://bit.ly/vgesapotokadro

PressKit: Υλικό από τη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη και των φορέων που συμμετέχουν στην εκστρατεία «Βγες από το κάδρο», την οποία οργανώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία»: https://bit.ly/vgesapotokadro-presskit

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English