Σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον στρατηγικό ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Δελτία Τύπου

Ο στρατηγικός ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συζητήθηκε στη σύσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κοζάνη.

Ο  Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης χωρίς την έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για το σχεδιασμό του Ιδρύματος και τις προτεραιότητες που έχει θέσει.

Προτάσσοντας τον σημαίνοντα ρόλο της εκπαίδευσης, ο Πρωθυπουργός έδειξε επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην οποία το Πανεπιστήμιο επιδιώκει να αναλάβει κεντρικό ρόλο.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό την ταυτότητα του Πανεπιστημίου, το όραμα και τον ρόλο του ως στρατηγικό εταίρο στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής. Η συγκυρία της μεταλιγνιτικής μετάβασης βρίσκει το Πανεπιστήμιο σε αναπτυξιακή τροχιά με ένα σπουδαίο κτηριολογικό πρόγραμμα υπό υλοποίηση και μία σειρά εμβληματικών και πρωτοπόρων έργων που στόχο έχουν να  καταστήσουν την Δυτική Μακεδονία πρότυπο για άλλες υπό μετάβαση περιοχές της Ευρώπης καθώς και ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για τη βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη ημέρα, στην μετά λιγνίτη εποχή.

Ο κ. Θεοδουλίδης ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό το ρόλο και τους κεντρικούς στόχους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνουν:

  • την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, ενισχύοντας το brain gain στην Περιφέρεια
  • την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στη Μετάβαση Α.Ε.
  • την προσέλκυση ξένων φοιτητών από την ευρύτερη περιοχή, μέσω αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
  • τον σημαντικό ρόλο του ΠΔΜ στο σχεδιαζόμενο Παρατηρητήριο Δίκαιης Μετάβασης.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου τέθηκαν μία σειρά αιτημάτων προς τον Πρωθυπουργό με κυριότερο την ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό (εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) καθώς  και την αναγκαιότητα ενεργοποίησης της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης και η Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια Άννα Σπύρτου.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English