Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο “Envisioning the Future of Communication: Challenges · Trends · Opportunities”, στην Καστοριά

Δελτία Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το επιστημονικό συνέδριο “Envisioning the Future of Communication: Challenges · Trends · Opportunities”, που διεξήχθη στις 13-14 Δεκεμβρίου 2021 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών.

Στο “υβριδικό” αυτό συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 60 καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και επαγγελματίες από τον χώρο της Επικοινωνίας, με σκοπό να σκιαγραφήσουν από διάφορες πτυχές το μέλλον της επικοινωνίας. Η συμμετοχή τόσο διαδικτυακά όσο και με φυσική παρουσία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πάνω από 350 φοιτητές και φοιτήτριες παρακολούθησαν το συνέδριο διά ζώσης.

Οι εισηγήσεις και η περαιτέρω συζήτηση κινήθηκαν γύρω από θεματικές σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και την παραπληροφόρηση σε αυτά, την εταιρική και πολιτική επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και τον ρόλο των κοινωνικών μέσων στη διαμόρφωση γνώμης του κοινού. Σημαντικές εισηγήσεις προσέγγισαν από διαφορετικές σκοπιές αυτά τα ζητήματα δίνοντας έμπνευση για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη. Το κοινό που παρακολουθούσε από το Μεγάλο Αμφιθέατρο αλλά και τη ζωντανή μετάδοση, απηύθυνε ερωτήματα στους ομιλητές που συμμετείχαν άλλοι δια ζώσης και άλλοι διαδικτυακά προσδίδοντας ένα πνεύμα διαλογικότητας και γόνιμο έδαφος για εποικοδομητικές συζητήσεις, καθώς ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Προσκεκλημένοι ομιλητές του Συνεδρίου ήταν η κα Bianca Fox, καθηγήτρια στο Nottingham Trent University και στο King’s College London, και ο κ. Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚΕ.

Στην εισήγησή της η κα Bianca Fox ανέλυσε πώς το μέλλον, όπως και το παρόν, της επικοινωνίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ο κ. Δεμερτζής έκανε λόγο για την έννοια της υπερ-νεωτερικότητας ως απόρροια της ψηφιακής κοινωνίας και της μετα-αλήθειας, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους από τους διάφορους τύπους διαταραχής της πληροφορίας στο διαδίκτυο.

Το Συνέδριο θα παραμείνει διαθέσιμο διαδικτυακά για τις επόμενες ημέρες στους παρακάτω συνδέσμους:

Ημέρα 1
https://youtu.be/FMyL_KxTa-A

Ημέρα 2
https://fb.watch/9VB_8Y78DE/

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English