Διαδικτυακό Συνέδριο: «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Σύγχρονες Ερμηνείες»

Δελτία Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» οργανώνουν στις 10 και 11 Απριλίου 2021 (ώρα έναρξης 10:00) διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας και η Συγκρότηση του Ελληνικού  Κράτους. Σύγχρονες Ερμηνείες».

Στο συνέδριο συμμετέχουν 21 διακεκριμένοι ομιλητές και βασικός του στόχος είναι η ανάδειξη και συζήτηση πτυχών της  Ελληνικής Παλιγγενεσίας υπό το πρίσμα σύγχρονων ερμηνειών  που έχει αναδείξει η ιστορική έρευνα. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το συνέδριο  επικεντρώνεται αφενός στην προετοιμασία και την εκδήλωση του  επαναστατικού αγώνα και αφετέρου στη θεσμική διαμόρφωση του ελληνικού  κράτους κατά τον 19ο αι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κιμουρτζής «Τα τελευταία χρόνια πολλοί ιστορικοί έχουν γράψει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, την θεσμική ανάπτυξη του ελληνικού κράτους και τους μετασχηματισμούς στην ελληνική κοινωνία. Το Συνέδριο έχει ως στόχο να αναδειχθούν οι έρευνες αυτές. Φυσικά όσες έχουν παραχθεί είναι πολύ περισσότερες και υπερβαίνουν την δυνατότητα ενός μόνον συνεδρίου. Όμως μία επιλογή από αυτές, με τρόπο ώστε να καλύπτεται μία ευρεία θεματολογία, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το ειδικό, αλλά και το γενικό ακροατήριο. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει έρευνες που έγιναν βιβλία είτε κρίσιμα άρθρα. Να δώσει στο κοινό που θα το παρακολουθήσει μία συμπυκνωμένη εικόνα για τις νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που εισηγείται η ελληνική ιστοριογραφία. Νέοι, κυρίως, αλλά και εμπειρότεροι ερευνητές, θα μιλήσουν για την έρευνά τους. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με αυτή τη νέα γνώση που παράγεται. Αυτή τη γνώση που σχετίζεται με το ιστορικό μας παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στο δημιουργικό μας μέλλον. Κριτική μνήμη που μας ενισχύει τη διάθεση να προσπαθούμε ολοένα καλύτερα: αυτή την σχέση που πρέπει να συμμεριστούμε όλες και όλοι θέλει να αναδείξει το Συνέδριο

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά από τους επίσημους λογαριασμούς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Facebook και στο YouTube.

Facebook: https://www.facebook.com/uowm.gr/live_videos/
YouTube 1η Ημέρα: https://youtu.be/CCZqd2Y8bNg
YouTube 2η Ημέρα: https://youtu.be/2GVptcow330
Σελίδα Δίαυλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: https://diavlos.grnet.gr/uowm

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English