Μια πρότυπη ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ φοιτητών/τριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του αντίστοιχου Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκε με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση του διατμηματικού διαλόγου.
Στο επίκεντρο του διατμηματικού workshop βρέθηκε η φιλαναγνωσία ως παιδαγωγική πρακτική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η Ευθυμία Παπαγεωργίου, διδάσκουσα του Εργαστηρίου Αγωγής για το Βιβλίο «Βιβλιολογείον» της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΠΔΜ, μαζί με φοιτητές/τριες του μαθήματος «Φιλαναγνωσία και βιβλιοαγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», παρουσίασαν πρακτικές καλλιέργειας της αναγνωστικής εμπειρίας στη σχολική τάξη, με έμφαση στο βιβλίο ως υλικό αντικείμενο. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια εκδοτικής επιμέλειας και παιδικής βιβλιοδεσίας.
Από την πλευρά του ΑΠΘ, ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Γουλής και οι φοιτητές/τριες του μαθήματος «Παιδική Λογοτεχνία» πρότειναν δημιουργικές προσεγγίσεις του βιβλίου ως λογοτεχνικού κειμένου, μέσα από εργαστήρια έκφρασης και διάδρασης με τη λογοτεχνική αφήγηση.
Το workshop ανέδειξε τη σημασία της πολυδιάστατης προσέγγισης του παιδικού βιβλίου και τα οφέλη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών σε ένα περιβάλλον ουσιαστικής συνεργασίας.