Performance now v.5: Ποια πόλη; Performance, δημόσιος χώρος και παρέμβαση

Συνέδρια/Εκδηλώσεις

ΠοιαΠόληΑφισα

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί στην Ημερίδα «Performance now v.5: Ποια πόλη; Performance, δημόσιος χώρος και παρέμβαση», την οποία διοργανώνει σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στις 12.00, στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Επιστημονική υπεύθυνη: Αγγελική Αυγητίδου. Ομιλητές: Αγγελική Αυγητίδου, Χάρης Σαββόπουλος, Χάρις Κανελλοπούλου, Francesco Kiáis και Φωτεινή Καλλέ.

Η νοηματοδότηση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας σφαίρας έχει υποστεί αλλαγές που αντανακλούν εξελίξεις στην ιστορική πραγματικότητα και τη φιλοσοφική σκέψη. Στο παρελθόν, η δημόσια σφαίρα θεωρούνταν πως συνέβαλε στη δημοκρατική συζήτηση και την ορθολογική κριτική (Jürgen Habermas). Ο δημόσιος χώρος, αποτελούσε την έκφραση αυτής της δημοκρατικής συζήτησης στον 18ο και 19ο αιώνα. Έκτοτε, η άποψη πως ο δημόσιος χώρος προάγει την ανεκτικότητα και το σεβασμό για το κοινό καλό έχει υποστεί ισχυρή κριτική.
Οι πρακτικές της τέχνης της performance στο δημόσιο χώρο εξαρχής επέδειξαν φιλοδοξίες και δυνατότητες παρέμβασης με κοινωνικό και πολιτικό νόημα. Εν όψει ενός μεταβαλλόμενου πλαισίου στην τέχνη της performance, μιας τέχνης η οποία έχει επεκταθεί σε μη-καλλιτεχνικές πρακτικές, και στο πλαίσιο των ακραίων συνθηκών διαβίωσης και ύπαρξης δίπλα στον Άλλο στην Ευρώπη και τον κόσμο, θα συζητήσουμε τα αναδυόμενα παραδείγματα της τέχνης της performance στο δημόσιο χώρο.

Η ημερίδα αποτελεί μέρος του τριημέρου για την performance, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το workshop performance στο δημόσιο χώρο «What now?» με διδάσκοντες τις Φωτεινή Καλλέ και Αγγελική Αυγητίδου (1 Απριλίου) και τις δημόσιες δράσεις των φοιτητών και φοιτητριών που θα το παρακολουθήσουν, στην περιοχή της οδού Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη (3 Απριλίου στις 12.00).

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English