Ανακοίνωση προς όλους/ες τους/τις Πρωτοετείς Προπτυχιακούς φοιτητές/τριες των Τμημάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών σχετικά με τη χορήγηση δωρεάν σίτισης, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021

Σίτιση

Για τους πρωτοετείς φοιτητές/τριες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτ.Μακεδονίας του ακαδ.έτους 2020-21 δεν πραγματοποείται ακόμη η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης  σίτισης μέχρι νεότερης ανακοίνωσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο τμήμα εισαγωγής και να έχουν αποκτήσει τον ιδρυματικό λογαριασμό και τους κωδικούς πρόσβασης . (Για θέματα εγγραφών – κωδικών θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση στην ιστοσελίδα του κάθε τμήματος εισαγωγής ).

Για την καλύτερη προετοιμασία σας, όταν ανοίξει η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων σίτισης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

Α. Για άγαμους φοιτητές έως και 25 ετών

Αποστέλλονται από όλους τους αιτούντες προπτυχιακούς ενεργούς φοιτητές (μαζί με την ηλεκτρονική τους αίτηση εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη):

  1. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ημερομηνία έκδοσης όχι άνω των 6 μηνών) από Δήμο ή ΚΕΠ.
  2. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του/της φοιτητή/τριας.
  3. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του/της φοιτητή/τριας (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ).
  4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερόμενου για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβληθέντων δικαιολογητικών. ΔΕΝ χρειάζεται το γνήσιο της υπογραφής από τα ΚΕΠ.
  5. Φορολογική Δήλωση Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2019 (Έντυπο Ε1), εκτυπωμένο από το TAXIS, των γονέων ή του γονέα του φοιτητή που έχει την επιμέλειά του, καθώς και του ιδίου του φοιτητή και των λοιπών ανήλικων μελών της οικογένειας , εφόσον ο φοιτητής ή και τα ανήλικα αδέρφια υποβάλουν φορολογική δήλωση.
    ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ:
    α) Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τον ίδιο τον φοιτητή ή τους γονείς του, θα πρέπει να προσκομισθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 η οποία φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε Διοικητική αρχή ή ΚΕΠ. Αν ο φοιτητής εμφανίζεται ως εξαρτώμενο μέλος, δεν είναι απαραίτητο να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση για τον ίδιο.
    β) Στην περίπτωση που ο γονέας είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Μόνιμου Κάτοικου Εξωτερικού από την αρμόδια Προξενική Αρχή συνδυασμό με Υπεύθυνη Δήλωση, όπου αναφέρεται ότι ο γονέας δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.
  1. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) για το φορολογικό έτος 2019 της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. των γονέων ή του γονέα του φοιτητή που έχει την επιμέλειά του, καθώς και του ιδίου του φοιτητή και των λοιπών ανήλικων μελών της οικογένειας , εφόσον ο φοιτητής ή και τα ανήλικα αδέρφια υποβάλουν φορολογική δήλωση (εκτυπωμένες όλες οι πράξεις από το TAXIS).
    Οι Κύπριοι φοιτητές προσκομίζουν Φορολογική Βεβαίωση Προσόδων του 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου (υποχρεωτικά) και για τους δύο (2) γονείς, αλλά και για τους ίδιους τους φοιτητές και τα ανήλικα αδέλφια τους (εφόσον υποβάλλουν φορολογική δήλωση), αν έχουν εισόδημα.
    Γενικότερα οι Κύπριοι, ομογενείς και οι αλλοδαποί φοιτητές οφείλουν να προσκομίσουν δικαιολογητικά αντίστοιχα με αυτά που προσκομίζουν οι φοιτητές που η οικογένεια τους έχει μόνιμη κατοικία εντός Ελλάδος. Όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από αλλοδαπές αρχές πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στα ελληνικά.

Επιπρόσθετα απαιτούνται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση σπουδών αδερφού/ής, ενεργού φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν. 4009/2011 (Α 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.
    Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο/η αδερφός/ή, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, θα είναι πρωτοετής φοιτητής/τρια και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής αυτού/ής, θα επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία θα αναγράφεται το Τμήμα της Σχολής εισαγωγής του/της με την υποχρέωση προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης εγγραφής, αμέσως μετά την απόκτησή της και πάντως όχι αργότερα από 5 (πέντε) ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών.
  1. Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας, από το υποκατάστημα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στα μητρώα του οποίου είναι εγγραμμένος ο ίδιος ή ο γονέας του.
  2. Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας.
  3. Αντίγραφο της πράξης συνταξιοδότησης που απονέμεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1897/90 σε περίπτωση φοιτητών/τριών που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου θύματος τρομοκρατίας και δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους.
  4. Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης:
    α) σε περίπτωση φοιτητών που οι γονείς τους ή τα τέκνα ή τα αδέρφια ή ο σύζυγος εμπίπτουν στην κατηγορία (στ) της παρ. 9 του άρθρου 1 της αριθμ. Φ5/68535/Β3/18-6-2012 ΚΥΑ.
    β) σε περίπτωση φοιτητών πασχόντων από σοβαρές ασθένειες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 (Α’ 156).
  1. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του φοιτητή/τριας, εάν εμπίπτει στις κατηγορίες των:
    α) Απορφανισθέντων φοιτητών/τριών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους ή
    β) Φοιτητών/τριών που φέρουν την ιδιότητα του τέκνου άγαμης μητέρας με τουλάχιστον ένα μη αναγνωρισθέν τέκνο, το οποίο  ή τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους.
  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου αποβιώσαντος γονέα, εφόσον ο φοιτητής δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του.
  2. Διαζευκτήριο γονέων και απόφαση δικαστηρίου για την άσκηση επιμέλειας του φοιτητή. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για την επιμέλεια ο φοιτητής οφείλει να υποβάλει τα οικονομικά στοιχεία (Εκκαθαριστικό & Ε1) και των δύο γονέων. Στην περίπτωση που ο διαζευγμένος γονέας που έχει αναλάβει την επιμέλεια έχει παντρευτεί ξανά τότε η νέα οικογένεια του γονέως θεωρείται ως οικογένεια του φοιτητή.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή.(Το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς»).

Β. Για άγαμους φοιτητές άνω των 25 ετών

Αποστέλλονται από όλους τους αιτούντες προπτυχιακούς ενεργούς φοιτητές (μαζί με την ηλεκτρονική τους αίτηση εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη):

  1. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ημερομηνία έκδοσης όχι άνω των 6 μηνών) από Δήμο ή ΚΕΠ.
  2. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του/της φοιτητή/τριας.
  3. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του/της φοιτητή/τριας (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ).
  4. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) για το φορολογικό έτος 2019 της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. (όπως λαμβάνεται από το TAXIS), μόνο του ιδίου του φοιτητή.
    Οι Κύπριοι φοιτητές προσκομίζουν Φορολογική Βεβαίωση Προσόδων του 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου (υποχρεωτικά). Γενικότερα οι Κύπριοι, ομογενείς και οι αλλοδαποί φοιτητές οφείλουν να προσκομίσουν δικαιολογητικά αντίστοιχα με αυτά που προσκομίζουν οι φοιτητές που διαμένουν μόνιμα εντός Ελλάδος.
    Όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από αλλοδαπές αρχές πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στα ελληνικά.
  5. Φορολογική Δήλωση Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2019 (Έντυπο Ε1), εκτυπωμένο από το TAXIS.
    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τον ίδιο τον φοιτητή θα πρέπει να προσκομισθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 η οποία φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε Διοικητική αρχή ή ΚΕΠ. Στην περίπτωση που ο φοιτητής είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Μόνιμου Κάτοικου Εξωτερικού από την αρμόδια Προξενική Αρχή συνδυασμό με Υπεύθυνη Δήλωση, όπου αναφέρεται ότι ο φοιτητής δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα απαιτούνται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας (σε περίπτωση ανεργίας), από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος, εφόσον εισπράττει επίδομα ανεργίας κατά το διάστημα των αιτήσεων.
  2. Πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. ή Γνωμάτευση Α/μιας ή Β/μιας Υγειονομικής Επιτροπής των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον έχει εκδοθεί πριν την 1/9/2011 και βρίσκεται σε ισχύ, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α.,σε περίπτωση αναπηρίας 67% και άνω του ιδίου του φοιτητή, των γονέων ή των αδελφών.
  3. Πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος σε ισχύ, που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Ως ετήσιο ατομικό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή από κάθε πηγή. (Το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς»).

Γ. Για έγγαμους φοιτητές

Αποστέλλονται από όλους τους αιτούντες προπτυχιακούς ενεργούς φοιτητές (μαζί με την ηλεκτρονική τους αίτηση εκτυπωμένη και υπογεγραμμένη):

  1. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ημερομηνία έκδοσης όχι άνω των 6 μηνών) από Δήμο ή ΚΕΠ.
  2. Φωτοντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του/της φοιτητή/τριας.
  3. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του/της φοιτητή/τριας (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ).
  4. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) για το φορολογικό έτος 2019 της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ατομικό και συζύγου αλλά και των ανήλικων τέκνων, εφόσον υποβάλουν φορολογική δήλωση (εκτυπωμένες όλες οι πράξεις από το TAXIS).
    Οι Κύπριοι φοιτητές προσκομίζουν Φορολογική Βεβαίωση Προσόδων του 2019 από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου (υποχρεωτικά) και για τον/την σύζυγο, αλλά και για τα ανήλικα τέκνα τους εφόσον έχουν εισόδημα.
    Γενικότερα οι Κύπριοι, ομογενείς και οι αλλοδαποί φοιτητές οφείλουν να προσκομίσουν δικαιολογητικά αντίστοιχα με αυτά που προσκομίζουν οι φοιτητές που η οικογένεια τους έχει μόνιμη κατοικία εντός Ελλάδος.
    Όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από αλλοδαπές αρχές πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στα ελληνικά..
  1. Φορολογική Δήλωση Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2019 (Έντυπο Ε1) συζύγων , εκτυπωμένο από το TAXIS.
    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τον ίδιο τον φοιτητή/την ίδια την φοιτήτρια ή τον/την σύζυγο, θα πρέπει να προσκομισθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 η οποία φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του/της δηλούντος/δηλούσης από οποιαδήποτε Διοικητική αρχή ή ΚΕΠ.
    Στην περίπτωση που ο φοιτητής είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Μόνιμου Κάτοικου Εξωτερικού από την αρμόδια Προξενική Αρχή συνδυασμό με Υπεύθυνη Δήλωση, όπου αναφέρεται ότι ο φοιτητής δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα απαιτούνται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ίδιος, ή ο/η σύζυγός του, και εισπράττει/ουν επίδομα ανεργίας κατά το διάστημα των αιτήσεων.
  2. Πιστοποιητικό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. ή Γνωμάτευση Α/μιας ή Β/μιας Υγειονομικής Επιτροπής των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, σε περίπτωση αναπηρίας 67% και άνω του ιδίου του φοιτητή ή μελών της οικογένειάς του
  3. Πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη  Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, σε ισχύ, που αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνεται το συνολικό εισόδημα των συζύγων και των ανήλικων τέκνων (αν υπάρχει) που αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς»).

ΓΕΝΙΚΕΣ EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

  • Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή. (Το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του φορολογικού έτους 2019 (εισοδήματα έτους 2019) ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς»).
  • Άγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών: Το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του φορολογικού έτους 2019 (εισοδήματα έτους 2019), δεν θα πρέπει υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) Ευρώ.
  • Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10%, όταν οι δικαιούχοι φοιτητές κατοικούν μόνιμα στο Δήμο που έχει την έδρα του το Τμήμα φοίτησης.
  • Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή. (Το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του φορολογικού έτους 2019 (εισοδήματα έτους 2019) ως «εισόδημα επιβολής εισφοράς».
  • Στο οικογενειακό εισόδημα δεν υπολογίζονται ποσά εκτάκτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυόμενων, τίμημα πώλησης ακινήτου).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Το Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English