Ολοκλήρωσε τις εργασίες του του το 1ο Διεθνές Συνέδριο Green Mobility 2022

Δελτία Τύπου

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το πρώτο συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση και την ενέργεια Greemmobility 2022 (www.greenmobility-uowm.gr), που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, γεγονός που αποτυπώθηκε  από την δια ζώσης προσέλευση και τις προβολές στην πλατφόρμα online παρακολούθησης (https://www.youtube.com/watch?v=tVaM7mTrsKk).

Ο  Πρύτανης καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος και κήρυξε επίσημα την έναρξη του Συνεδρίου ευχήθηκε το εμβληματικό αυτό συνέδριο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να γίνει θεσμός που θα φέρει κοντά όλους τους φορείς και εταιρείες της ηλεκτροκίνησης προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να γίνει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας το κέντρο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, ενώ ανέλυσε τη στρατηγική του Ιδρύματος ώστε να γίνει ένα από τα πρώτα πράσινα Ανώτατά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του ανέλυσε τα βήματα της Πολιτείας αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση με χρονικό ορίζοντα το 2035.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης επεσήμανε την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάθε προσπάθεια και επένδυση προς την πράσινη ενέργεια και κινητικότητα.

Ο κ. Δημήτριος Φουρλάρης, αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ο κ. Ηρακλής Μενεγάτος, αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, παρουσίασε τα μεγάλα οφέλη που έχει για τους πολίτες η οικιακή φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (έξυπνη ή νυχτερινή) και την επάρκεια του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για την Ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Δημήτριος Στρατογιάννης, εκπροσωπώντας τον ΔΕΔΔΗΕ ανέλυσε την πολιτική του διαχειριστή του δικτύου ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ηλεκτροκίνησης, ενώ καινοτόμα έργα στην ηλεκτροκίνηση παρουσιάστηκαν στην συνέχεια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δήμο Πρεσπών και το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής ενώ πραγματοποιήθηκαν μία σειρά παράλληλων δράσεων καθώς και έκθεση στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου.

Στις δύο μέρες που διήρκησε το Συνέδριο μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τοποθετήσεις

  • τονίστηκαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να προσδώσει ο τομέας της ηλεκτροκίνησης, ειδικά σε μια περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο  από κάθε άλλη στη χώρα από την ανεργία
  • αναδείχθηκε ότι η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση που άφησε στο εργατικό δυναμικό η παρουσία της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας μπορεί να γίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιφέρειας και να την κάνει πρωτοπόρα σε ένα τόσο δυναμικό  πεδίο όπως αυτό της ηλεκτροκίνησης
  • δόθηκε το έναυσμα για να αναδειχθεί η ηλεκτροκίνηση σε ένα από τα επιχειρηματικά πεδία με τα οποία η περιφέρεια μπορεί να  συγκρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό
  • αναδείχθηκε και στηρίχθηκε η δυναμική των φοιτητών και των νέων ερευνητών στην έρευνα και την επιχειρηματικότητα, με Β2Β συναντήσεις με ειδικούς και living labs και workshops.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και οι διοργανωτές του συνεδρίου ευχαριστούν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την παραχώρηση της αιγίδας καθώς και τους χορηγούς του Συνεδρίου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Πράσινο Ταμείο, KIEFER, NRG MOTOR OIL, PROTERGIA MITILINEOS, WATT&VOLT, MC CHARGERS, SEAT KATAKIS, IOANNIDIS SA, Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων Δυτ. Μακεδονίας). Τέλος, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΒΕ Κοζάνης.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο “Integration of Green Transport in Cities” και ακρωνύμιο Green Inter-e-Mobility του Προγράμματος Interreg IPA CBC Programme Greece – Republic of North Macedonia 2014-2020, στο οποίο συμμετέχει ως Επικεφαλής δικαιούχος. Το έργο Green Inter-e-Mobility έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της πράσινης κινητικότητας σε τέσσερις συνοριακούς δήμους, μέσω οκτώ ηλεκτρικών οχημάτων που θα φορτίζονται αμιγώς από ηλιακή ενέργεια και θα εκμεταλλεύονται ευφυή συστήματα μεταφορών και βέλτιστο σχεδιασμό δρομολογίων.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English