Η φοιτητική ομάδα Tyφoon MotoRacing του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό Motostudent VI

Δελτία Τύπου

Η ομάδα φοιτητών Tyφoon MotoRacing UoWM του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε με επιτυχία τις τελευταίες δοκιμές της τρίτης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας της στην πίστα των Σερρών και αναχώρησε για να συμμετάσχει στην έκτη έκδοση του διεθνή διαγωνισμού Motostudent VI, ο οποίος θα λάβει χώρα το διάστημα 15-18 Ιουλίου 2021, στην πίστα Motorland – Aragon της Ισπανίας. Το νέο αγωνιστικό πρωτότυπο ονομάζεται “Κέρβερος” – “Cerberus”, ένα όνομα εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική μυθολογία σύμφωνα με την οποία το μυθολογικό πλάσμα ήταν παιδί του τιτάνα Τυφώνα.

Η ομάδα σχεδίασε, μελέτησε και κατασκεύασε από την αρχή τη νέα μοτοσυκλέτα, εφαρμόζοντας πληθώρα καινοτόμων ιδεών. Συγκεκριμένα, ο σκελετός της μοτοσυκλέτας είναι ένα υβριδικό, σωληνωτό χωροδικτύωμα, το οποίο αποτελείται από σωλήνες ανθρακονήματος που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδέσμους από ατσάλι και αλουμίνιο. Η καινοτόμος αυτή μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά και για την υλοποίησή της αφιερώθηκαν αμέτρητες ώρες μελέτης και δοκιμών. Επιπλέον, μία ακόμη καινοτόμος εφαρμογή αφορά την ενίσχυση της παθητικής ασφάλειας του οδηγού μοτοσυκλέτας. Ο τραγικός αριθμός δυστυχημάτων λόγω απουσίας κράνους ώθησε την ομάδα να αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει τη μοτοσυκλέτα να ξεκινήσει αν δεν φοράει ο οδηγός το κράνος του, παροτρύνοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερους αναβάτες να χρησιμοποιούν το σημαντικό αυτό εξοπλισμό παθητικής ασφάλειας.

Συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, ο “Κέρβερος” διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης KTM RC 250 ο οποίος είναι κοινός για όλες τις ομάδες. Το ψαλίδι μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από φύλλα και μασίφ κομμάτια αλουμινίου, ενώ το σύστημα ανάρτησης αποτελείται από ανεστραμμένο πιρούνι με self-made μπότες μπροστά και μονό αμορτισέρ με σύστημα μοχλισμού πίσω. Ο σχεδιασμός των αεροδυναμικών βασίστηκε σε ρευστομηχανικές αναλύσεις και η κατασκευή τους έγινε από ανθρακονήματα ενώ επίσης αντίστοιχες αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για το σχεδιασμό της 3D-printed εισαγωγής και της εξάτμισης τιτανίου.

Ο σχεδιασμός των επιμέρους τμημάτων της μοτοσυκλέτας διήρκησε αρκετούς μήνες και μέσω διαφόρων αριθμητικών και πειραματικών μεθόδων η ομάδα κατάφερε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των μελετών και να τα αξιολογήσει ως προς την αξιοπιστία τους. Μάλιστα, έπειτα από τις δοκιμές της μοτοσυκλέτας στην πίστα των Σερρών, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στις συνολικές επιδόσεις της αγωνιστικής μηχανής σε σχέση με τα προηγούμενα πρωτότυπα της ομάδας, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα ενόψει του διαγωνισμού.

Τέλος, η ομάδα εκφράζει τη βαθιά ευγνωμοσύνη της προς τους χορηγούς της, καθώς χωρίς την έμπρακτη υποστήριξη και πολύτιμη συνεισφορά των οποίων, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ιδίως κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στον οδηγό, Σπύρο Παπαγεωργίου, ο οποίος στηρίζει την ομάδα και σε αυτό τον διαγωνισμό.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English