Παρουσίαση στο κανάλι Αλ Τζαζίρα έργου ψηφιδογράφησης στην Παλαιστίνη από τη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Ανακοινώσεις

Το Πανεπιστήμιο Δυικής Μακεδονίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει στο κοινό το γεγονός ότι το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Ταζίρα σε τηλεοπτική του εκπομπή με θέμα την Ι.  Μ. Αγίου Γερασίμου του εν Ιορδάνη ξεκινά με την παρουσίαση του έργου ψηφιδογράφησης και ψηφοθέτησης που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκκλησιαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Πληροφοριακά δίνονται κάποια στοιχεία του όλου εγχειρήματος.

Για τη δημιουργία του έργου εργάστηκαν in situ 32 φοιτητές/τριες μας και επτά Παλαιστίνιοι εργάτες και παραδόθηκε στο χρόνο ρεκόρ για μαθητευόμενους ψηφιδογράφους των σαρανταοκτώ ημερών. Το μοναστήρι βρίσκεται στα κατεχόμενα μεταξύ Ιεριχούς και Νεκράς Θαλάσσης. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξασφάλισε και κάλυψε την αμοιβή δύο μηνών των φοιτητών/τριών μας, δωρεάν διαμονή και διατροφή και αεροπορικά εισητήρια, καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές σε όλη την περιοχή των Αγίων Τόπων, όπως και στην Αίγυπτο (Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά) αλλά και στην Ιορδανία (Αμμάν, Μάνταμπα) κατά τις ημέρες αργίας του Σαββατοκύριακου.

Με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Σχολή μας διατηρεί διαρκή συνεργασία από το 2009 μέχρι σήμερα με παροχή τεχνογνωσίας για το εργαστήριο ψηφιδωτού της Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου και μετάβαση φοιτητών/τριών μας για πρακτική άσκηση επʼ αμοιβή κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους.

Μέχρι σήμερα έχουν εργαστεί πλέον των 70 ατόμων εν συνόλω, ενώ μας έχει χορηγήσει δωρεάν υλικά για τη λειτουργία του εργαστηρίου στη Σχολή μας.

Στοιχεία του έργου.
Ψηφιδωτός Χάρτης της Μέσης Ανατολής κατά την ύστερη ελληνιστική εποχή.  
(Η ερυθρά θάλασσα και ένα τμήμα του Νείλου εικονίζονται κατ’ οικονομία τόσο κοντά, άλλωστε το ενδιάμεσο τμήμα μεταξύ Νεκράς Θαλάσσης και Ερυθράς είναι έρημος, παρεμβάλλεται η λωρίδα της Γάζας) Αποτελείται από 20 τμήματα. Η τοποθέτηση έγινε  από την Ισραηλινή Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Οι διαστάσεις του έργου είναι 12 επί 4 μέτρα. Έχουν τοποθετηθεί περί τις 800.000 ψηφίδες (κόπηκαν περίπου 4 τόνοι φυσικής πέτρας από την
Ραμάλα) κι ενώ η αρχική του θέση τοποθέτησης ήταν ο νάρθηκας του καθολικού στο Μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου του εν Ιορδάνη στα κατεχόμενα μεταξύ Νεκράς Θαλάσσης και Ιεριχούς, στα σύνορα με την Ιορδανία, τελικά λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος (Ισραηλινών, Παλαιστινίων και λοιπών ομοδόξων κι ετεροδόξων χριστιανών) έγινε επιτοίχιο μνημείο. Αποτελεί ολοκληρωμένη ανάδιαπραγμάτευση του αντίστοιχου ψηφιδωτού χάρτη του 6ου αι. που ανακαλύφθηκε στο δάπεδο του ναού του Αγ. Γεωργίου στη Μάνταμπα της Ιορδανίας, 15 αιώνες μετά (όπου σώζεται το ένα τέταρτο του χάρτη, τα τρία τέταρτα σχεδιάστηκαν εκ νέου). Η ψηφοθέτηση διήρκησε μόλις 48 ημέρες από συνεργείο αποτελούμενο από 32 φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας καθώς και 2 εμπειροτέχνες ψηφοθέτες και 7 άραβες εργάτες κοπής μαρμάρου και η ανακοίνωσή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φηφιδωτού. Η εμπειρία εργασίας στα 386 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου με 47 υπό σκιά την ημέρα και 39 την νύκτα με μία λέξη συγκλονιστική!

Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες.

Για τους χρήστες fb ο σύνδεσμος είναι:

https://www.facebook.com/video.php?v=10153179491534893&pnref=story

2015-02-24 Synolo

2015-02-24 Detail1

2015-02-24 Detail2.jpg

2015-02-24 Detail3.jpg

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • English